image1 image2 image3 image3

Ruža Tomašić

Ruža TomašićRođena je 10. svibnja 1958. u Mladoševici u okolici Maglaja u Bosni i Hercegovini. S roditeljima, bratom i šest sestara živjela u Velikoj Kopanici. Bavila se rukometom. S 15 godina otišla je u Kanadu, gdje joj je živjela sestra. Tamo je završila policijsku akademiju (Ontario Police College). Ruža Tomašić isticala se među najboljima u svojoj klasi te je 1985. godine postala policajka na motoru.[2] Radila je kao policajka u borbi protiv droge, maloljetničke delikvencije itd. Bila je kaskaderka u dvadesetak epizoda serije Dosjei X te u seriji Millennium.

Udala se u Kanadi za Vladu Tomašića, porijeklom s Korčule. Prilikom posjeta Franje Tuđmana Vancouveru, bila je u njegovom osiguranju, jer je položila tečaj za zaštitu vladinih dužnosnika. Na Tuđmanov poziv, vratila se u Hrvatsku i postala dio predsjedničkog osiguranja u Banskim dvorima. Bila je i u osiguranju Stipe Mesića 1991. Prekinula je rad u osiguranju 1992., jer se razboljela, imala je rak maternice. Vratila se u Kanadu, izliječila se od raka i ostala u Kanadi do 1998. godine. Tada je sa suprugom i djecom došla na Korčulu. Počela se baviti politikom i postala je članica Hrvatske stranke prava.

Bila je saborska zastupnica HSP-a od 2003. do 2008.; predsjednica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Nacionalnog programa suzbijanja korupcije, članica Odbora za useljeništvo i Odbora za europske integracije te zamjenica člana Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru RH-EU.

2006. je imala moždani udar.

Javno je više puta upozoravala na pojavu raspačavanja droge na Korčuli od narkoskupine na čelu s Jakšom Cvitanovićem Cvikom, na temelju čega je došlo do uhićenja i sudskog procesa protiv Cvika, koji je osuđen na 8 godina i 3 mjeseca zatvora.

Zbog nezadovoljstva oko Ante Đapića i njegovog načina vođenja Hrvatske stranke prava, 6. rujna 2009. godine, osniva se Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević. Na konvenciji u Iloku kao prva predsjednica stranke izabrana je Ruža Tomašić. Stranka je registrirana 15. listopada 2009. godine.

Na Hrvatskim parlamentarnim izborima 2011. Ruža Tomašić na čelu koalicije Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević - HSP dr. Ante Starčević i Hrvatska čista stranka prava - HČSP dobila je 1 mjesto, te je s te liste izabrana zastupnica za Hrvatski sabor.

Na izborima za Europski parlament 2013. koji su održani sustavom preferencijalnog glasovanja (glasovanje za "otvorenu" listu) izabrana je sa 64.758 glasova što je najbolji rezultat na njenoj listi.

Izbori 2014:

Dobitna formula unatoč problemima s pučanima: Iako je već dugo prisutna na političkoj sceni, tek su je žestoki napadi premijera Milanovića na prošlogodišnjim europskim izborima prometnuli u ikonu desnice. Njezina dobra suradnja s Karamarkom pokazuje da desnica ne mora funkcionirati po izreci: dva Hrvata, a tri stranke. Često je govorila ono što HDZ-ovi birači vole čuti, a što se njegovo vodstvo ne usudi javno kazati. Iako je zbog nje Tomislav Karamarko imao problema s europskim pučanima, to je vjerojatno dobitna formula i za parlamentarne izbore. Ruža Tomašić je svojedobno bila obična policajka u Kanadi. Nakon ove uvjerljive pobjede može pucati i na ministarsku fotelju.

2020  Deklaracija   globbersthemes joomla templates