image1 image2 image3 image3

Anto Đapić

Anto ĐapićAnto Đapić rođen je 22. kolovoza 1958. godine u selu Čaprazlijama kod Livna u obitelji oca Ivana i majke Miroslave, obitelji koja svoje podrijetlo vuče iz Sinjske krajine. Nakon Drugog svjetskog rata njegov otac odlazi na prisilni rad u Njemačku, dok on i majka odlaze u Osijek. U tim teškim vremenima Ante započinje svoj školovanje, kada se 1973. godine nakon završene osnovne škole upisuje u Opću gimnaziju Braća Ribar.

Tijekom svog školovanja najviše je zanimanja pokazivao za povijest, književnost i filozofiju. Nažalost dok je još bio u školi, majka mu pogiba u prometnoj nesreći nakon čega ostaju sami on i brat, a da zaradi nešto novaca, radio je raznoseći otrov za štakore. Nakon što je završio srednju školu upisuje se na Pravni fakultet u Osijeku, koji završava nakon šest godina.

Anto Đapić poznati je hrvatski političar koji je velikim brojem svojih odluka došao pod povećala javnosti. Radi se naime o nekadašnjem predsjedniku HSP-a te bivšem osječkom gradonačelniku i saborskom zastupniku u nekoliko mandata. Jednu od najvećih kritika dobio je od svojih Osječana koji mu najviše zamjeraju napuštanje grada u vrijeme najžešćih napada.

Naime sam Đapić je više puta napomenuo kako je u vrijeme napada na Osijek bio čelnik stožera HOS-a, gdje se zadržao sve do 1992. godine kada je bio smijenjen, ali kada je odbio predati dužnost sve do sukoba s Antom Prkačinom u Ljubuškom. Kritičari mu danas zamjeraju lošu politiku i srozavanje stranke, te pokušaj stvaranja od nekadašnje Starčevićeve stranke, HDZ-ovog malog suradnika čija će jedina dužnost biti borba za fotelje.

 

2020  Deklaracija   globbersthemes joomla templates