image1 image2 image3 image3

Marijana Petir

Marijana PetirMarijana Petir je rođena 04. listopada 1975. u Kutini. Po struci je profesorica biologije i teologinja. Završila je dva fakulteta: Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu i Katoličko-bogoslovni fakultet u Zagrebu.

Zastupnica uživa veliki ugled u kršćanskim krugovima u Hrvatskoj. Ugled joj je osobito narastao kad se pokazala dosljednom katoličkom političarkom, za razliku od brojnih zastupnika iz konzervativnih stranaka koji su odstupili od vlastita stava kojeg su biračima paradno pokazivali. Te je 2008. bila jedina protiv predložene formulacije Zakona o suzbijanju diskriminacije, uz suzdržani glas zastupnika Bagarića, pa su desni hrvatski mediji su govorili o "jednom i pol katoliku u Hrvatskom saboru". Zbog svojih istrajnih kršćanskih stavova bila je izložena medijskim napadima od strane LGBTIQ zajednice, koja ju je proglasila homofobom tijekom desetog gay pridea održanog u Zagrebu. Mirjana Petir im je uzvratila kako ovo smatra govorom mržnje i njih doživljava kao kršćanofobe. Istaknula je kao zanimljivo to što je 'titulu' "homofoba" dobila 2011. kada je njenom zaslugom iz saborske procedure povučen prijedlog zakona o vodama koji bi omogućio njihovu privatizaciju, a ne 2008. kada je glasovala protiv zakona o suzbijanju diskriminacije jer ga je smatrala manjkavim. 

Izbori 2014:

Velik ugled ima u kršćanskim krugovima, a sada joj raste i u HSS-u: Upornost se isplatila. Nakon nekoliko gladnih godina i nekoliko poraza i razočaranja, najpoznatija HSS-ovka upisala je i jednu pobjedu. Ulaskom u Europski parlament Marijana Petir ponovno na velika vrata vraća Hrvatsku seljačku stranku na nacionalnu scenu. Dobila je jako mnogo preferencijalnih glasova, što znači da su konzervativni birači prepoznali i honorirali njezinu borbu za tradicionalne vrijednosti. U sukobu s lijevoliberalnom ljevicom bila je meta žestokih napada svojih protivnika. Uživa velik ugled u kršćanskim krugovima jer je čvrsto branila svoja stajališta i za najžešćih napada. Ovom pobjedom ojačala je svoju poziciju u HSS-u.

2020  Deklaracija   globbersthemes joomla templates