image1 image2 image3 image3

Europski parlament

Europski parlament jedino je izravno izabrano tijelo Europske unije koje zajedno s Vijećem ministara čini zakonodavnu vlast Europske unije. Sastoji se od 766 zastupnika, koji se biraju svakih 5 godina te predstavljaju 500 milijuna građana Europe. Predsjednik parlamenta je Martin Schulz, njemački političar, vođa Progresivnog saveza socijalista i demokrata, drugog najveće kluba u parlamentu. Većina zastupnika izabrana je na izborima za Europski parlament 2009. iz 27 zemalja članica. Hrvatski zastupnici izabrani su na izborima 2013., pa Europski parlament trenutno čine zastupnici 28 zemalja članica.

 Sastav

Europski parlament predstavlja oko 450 milijuna građana Europske unije. Od 1. siječnja 2005. godine ukupno je 785 članova Parlamenta (zastupnika). Izbori se provode svake pete godine, na temelju općeg prava glasa. Ne postoji jedinstveni izborni sustav za izbor članova Europskog parlamenta, već je svaka država članica slobodna izabrati vlastiti sustav, uz poštovanje tri uvjeta propisanih Odlukom Vijeća (2002/772/EC):

  • izborni sustav mora primjenjivati sustav razmjernog predstavništva, bilo putem izbornih lista ili putem sustava prijenosa glasa.
  • izborno područje mora biti podjeljeno na izborne jedinice, na način koje neće utjecati na sustav razmjernog predstavništva.
  • izborni prag na nacionalnoj razini mora iznositi 5 %.

Raspodjela zastupničkih mjesta u Parlamentu po državama članica, ovisi o broj stanovnika svake države članice, tako da zemlje s više stanovnika biraju više zastupnika, no što ih biraju male zemlje.

Države članice Broj mjesta   Države članice Broj mjesta
Flag of Germany.svg Njemačka 99   Flag of Austria.svg Austrija 17
Flag of France.svg Francuska 72   Flag of Bulgaria.svg Bugarska 17
Flag of Italy.svg Italija 72   Flag of Finland.svg Finska 13
Flag of the United Kingdom.svg Ujedinjeno Kraljevstvo 72   Flag of Denmark.svg Danska 13
Flag of Spain.svg Španjolska 50   Flag of Slovakia.svg Slovačka 13
Flag of Poland.svg Poljska 50   Flag of Croatia.svg Hrvatska 12
Flag of Romania.svg Rumunjska 33   Flag of Ireland.svg Irska 12
Flag of the Netherlands.svg Nizozemska 25   Flag of Lithuania.svg Litva 12
Flag of Belgium (civil).svg Belgija 22   Flag of Latvia.svg Latvija 8
Flag of the Czech Republic.svg Češka 22   Flag of Slovenia.svg Slovenija 7
Flag of Greece.svg Grčka 22   Flag of Cyprus.svg Cipar 6
Flag of Hungary.svg Mađarska 22   Flag of Estonia.svg Estonija 6
Flag of Portugal.svg Portugal 22   Flag of Luxembourg.svg Luksemburg 6
Flag of Sweden.svg Švedska 18   Flag of Malta.svg Malta 6

Od 26. rujna 2005. godine pa do ulaska u EU 1. siječnja 2007. Bugarska i Rumunjska imale su status promatrača, kao zemlje kandidatkinje za ulazak u EU. Promatrači mogu sudjelovati u raspravama, međutim ne mogu glasovati niti vrši neke druge zadaće.

Klubovi zastupnika 

 Zastupnici u Europskom parlamentu udruženi su u sedam klubova zastupnika, među kojima su i nezavisni zastupnici. Dva najveća kluba su klub Europske pučke stranke i Progresivni savez socijalista i demokrata. Klubovi se uglavnom temelje na jednoj europskoj stranci, ali mogu sadržavati i više europskih te nacionalnih stranaka kao i nezavisne zastupnike. Svaki od klubova određuje svoj unutarnji ustroj imenovanjem predsjednika, predsjedništva i tajništva kluba.

KlubPredsjednikBroj zastupnika
  Pučani Joseph Daul 274 2009 European Parliament Composition.svg
  Socijaldemokrati Hannes Swoboda 195
  Liberaldemokrati Guy Verhofstadt 85
  Zeleni Daniel Cohn-Bendit
Rebecca Harms
58
  Konzervativci
i reformisti
Martin Callanan 56
  GUE-NGL Gabriele Zimmer 35
  EFD Nigel Farage
Francesco Speroni
33
  Nezavisni Nezavisni zastupnici 30 Izvor: Europski parlament

 

 Predsjednik parlamenta

Predsjednik parlamenta predsjeda raspravama i djelovanjima Europskog parlamenta. Također predstavlja Parlament unutar Europske unije i u međunarodnim poslovima. Njegov potpis se zahtijeva za uvođenje većine zakona Europske unije kao i donošenje proračuna. Predsjednički mandat traje dvije i pol godine. Od osnutka Parlamenta 1952., ukupno je bilo 28 predsjednika, a od prvih parlamentarnih izbora 1979. bilo ih je trinaest. Trenutni predsjednik je Martin Schulz. 

 

2020  Deklaracija   globbersthemes joomla templates