image1 image2 image3 image3

Otvoreno pismo europarlamentarcima

Treba li Hrvatskoj Agencija za zaštitu potrošača? – tragom vijesti

U uredu u Consumers International (CI) u Londonu prošli tjedan je Jim Guest, predsjednik CI, zajedno sa Amandom Long, glavnom direktoricom CI, je primio dr. Said Khamis bin Al Ka'abi, predsjednika Agencije za zaštitu potrošača Omana kojom prigodom su mu uručili priznanje za postignuća u radu na zaštiti potrošača.  Njegova ekscelencija dr. Said Khamis bin Al Ka'abi je poklonio predsjedniku CI tradicionalni omanski bodež.

 

AGENCIJA ZA ZAŠTITU POTROŠAČA OMANA - PACP

Osnovni podaci:

Članski broj: . 3044
Datum pristupanja CI: 1. listopad 2013
Radni jezik: Arapski
Tipa članstva : Potporni član
Djelatnosti: informiranje i edukacija potrošača; Izrada i provedba zakona o zaštiti potrošača; Lobiranje vladinih agencija; Usluge ( na primjer, Savjetovalište / informacije), poticanje standarda i provedbu analiza i istraživanja / politika potrošača; Izdavaštvo ; Kampanje / Lobiranje
Mjesto : Oman
Telefon : 0096824119118/0096824119117
Fax : 0096824119119

Web: http://www.pacp.gov.om
Kontakt : Siham Alrasadi

Opis

Agencija za zaštitu potrošača Omana (Public Authority for Consumer Protection - PACP) osnovana je 26. veljače 2011. godine kraljevskim dekretom broj 26/2011 , kao neovisno tijelo za zaštitu potrošača .

Od svog osnivanja, PACP je uvela niz zakona, propisa i drugih mjera za provođenje svojih ovlasti , a koji uključuju stabilnost cijena i edukaciju potrošača, te prepoznavanje i sprječavanje zavaravajućeg oglašavanja.

PACP prima i provjerava pritužbe potrošača i udrugama, te ih nastoji riješiti uz održavanje stalnog nadzora nad poslovnim praksama i kretanju roba i usluga .

PACP također nastoji zaštititi i ojačati prava potrošača; osigurati dostupnost osnovnih životnih potreba; poticati konkurenciju i borbu protiv prijevare; spriječiti monopolizam i ostale nepoštene i štetne poslovne prakse za nacionalnu ekonomiju.

PACP priprema akcijske planove za zaštitu i jačanje prava potrošača i lobira kod Vlasti za njihovo provođenje.

 

MINISTARSVO GOSPODARSTVA – SLUŽBA ZA ZAŠTITU POTROŠAČA

POTROŠAČ - hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača je član CI-a od studenog 2007. godine (Članski broj 1082) ovih dana, BEZ potpore Vlade RH spašava svoje članstvo ????

U javnoj raspravi početkom 2014. godine predlagač (Ministarstvo gospodarstva) je odbacio argumentirani prijedlog „ROZP“ – regionalne organizacije zaštite potrošača za osnivanje Hrvatske agencije zaštite potrošača (HAZP) s obrazloženjem da nema novaca, te donijeli Zakon o zaštiti potrošača (NN 41/14) kojim je potrošač tretiran kao „slabija strana na tržištu“ što je veliko korak unazad od zakonske regulative iz 2003. godine kada je potrošač bio definiran kao „regulator tržišta“.

Umjesto da predlagač Zakona bude Savez udruga za zaštitu potrošača, kojeg će resorno ministarstvo i Sabor korigirati, udruge za zaštitu potrošača su svedene na „demokratski ukras“ navodno demokratskoj raspravi. Prihvaćene su samo kozmetičke ali ne i strukturalne izmjene u prijedlogu Zakona o zaštiti potrošača iako su bile u skladu sa Direktivama EU koje je trebalo ugraditi u Zakon.

U radnom tekstu zakona koji je upućen u saborsku proceduru kao jedan od nositelja je definiran predsjednik Republike Hrvatske. U raspravi nitko od zastupnika nije osporio navedeno, ali se u čistopisu Zakona o zaštiti potrošača neobjašnjivo izgubio kao nositelj zaštite potrošača.

To su samo neki paradoksi hrvatske prakse i zbilje na području zaštite potrošača. Novim Zakonom cijelo područje „zaštite“ potrošača je u rukama ministarstva gospodarstva tj. ministra, a ukidanjem Državnog inspektorata kao jedinog nezavisnog tijela (od 01.01.2014.) u sustavu zaštite potrošača čak i nadzorna tijela rade po nalogu ministra.

Kako je sustavno zapriječeno tj. otežano sufinanciranje rada udruga za zaštitu potrošača, jasno je da je zaštita potrošača u Hrvatskoj u "milosti" krupnog kapitala i banaka!

Vrijeme će pokazati, hoćete li to dopustiti kao budući europarlamentarci?

IR/ŽT

2020  Deklaracija   globbersthemes joomla templates