image1 image2 image3 image3

ĐURO LUBURA - ZAŠTO MI DATI POVJERENJE NA EU IZBORIMA?

Znam da je ovo potpuno neuobičajen način komunikacije u politici, no budući su pravila praćenja izborne kampanje takva da se novo lice na političkoj sceni ne može na odgovarajući način predstaviti, odlučio sam otvoreno i jasno napisati zašto mislim da sam osoba kojoj bi bilo vrijedno pokloniti povjerenje i zaokružiti broj 7 koji se nalazi pored mojeg imena na listi broj 12, listi Nacionalnog foruma, HSLS-a, PGS-a i Liste za rijeku.

Nadam se da ćete imati volje tekst pročitati do kraja - to mi je jedini način da Vam se predstavim.

Činjenica je da će u svakoj političkoj kampanji političari svašta obećavati i pokušati se domisliti na koji način se dodvoriti biračima. No, valjalo bi pažnju obratiti na to tko je što do sada radio u interesu svih nas, posebno ako mu to nije bio posao i ako za to nije bio plaćen. Čini mi se kako bi to, prema onoj uzrečici 'važna su djela a ne riječi', trebao biti prilično važan kriterij. Barem po mojem shvaćanju da je politika rad za opće dobro. Pa ako je politika rad za opće dobro, ili bi barem trebala biti, onda doista jest važno tko je što dobroga za ljude do sada radio - zato što je to osjećao svojom građanskom dužnosti, a ne zato što mu je to bio posao.

Što sam do sada radio?

Kao osnivač i predsjednik potrošačke udruge koja se brine o pravima korisnika telekomunikacijskih usluga, ali i kao stručnjak, inicirao sam ili pomogao da
- izmijenimo zakon i dobijemo pravednije uvjete raskida ugovora s telekom operatorima,
- ukinemo prevarantske emisije 'Kunolovac' i 'Nova lova' kojima su se pojedinci bogatili na račun osiromašenih građana,
- spriječimo Tele2 da svojom tarifom Revolucija prevari građane što je dovelo do povlačenja i isprike operatora korisnicima,
- onemogućimo Hrvatski Telekom u ideji da zabrani korištenje Skype, VIber i ostalih besplatnih internetskih servisa koji im se ne sviđaju, a koji nama štede novce,
te, osim potrošačkih tema, koristio svoj stručni utjecaj kako bih
- stalno inzistirao i pritiskao sve dosadašnje vlasti da uvedu kvalitetan građanski nadzor nad policijom i obavještajnim službama te upozoravao da tajne službe ne smiju biti iznad sudova i Ustava,
- javno upozorio da naše općine i gradovi gube najmanje 200.000.000,00 kn (dvjesto milijuna kuna) svake godine jer od telekomunikacijskih operatora ne naplaćuju naknade za korištenje zemljišta na kojima su položeni kabeli
- snažno se zalagao da novcima EU fondova izgradimo državnu svjetlovodnu telekomunikacijsku infrastrukturu koja bi pomogla da svi, bez obzira živimo li u velikim gradovima ili na selu, imamo brz, siguran i povoljan pristup Internetu, što bi dovelo do novog zapošljavanja i razvoja cjelokupnog gospodarstva,
kao i otvarao puno drugih važnih tema kojima Vas ovom prilikom neću gnjaviti.

Svakako, trudio sam se biti društveno odgovoran i zastupati opće interese iako za to nisam bio plaćen - jednostavno, to sam radio jer vjerujem da svatko treba dati svoj doprinos općem dobru u području koje zna i razumije.

Iako smo svi razočarani i sto puta prevareni slatkorječivošću političara, nije li veća vjerojatnost da bi netko poput mene, netko tko je i do sada štitio interese građana jer je to smatrao ispravnim, i dalje dobro i pošteno radio u općem interesu - bolje od onih koji samo pričaju?

Što ću raditi u EU parlamentu?

Ako mi ukažete povjerenje i zaokružite listu 12 i redni broj 7 pored mojeg imena, u Europskom parlamentu zastupat ću naše interese jednakim žarom kao i do sada, ali s mogućnošću bitno većeg utjecaja. Prvenstveno ću se zalagati za prava potrošača, jer svi smo mi potrošači kao što bi rekao naziv emisije na Hrvatskom radiju u kojoj sam često gostovao i odgovarao na Vaša pitanja. Naravno, zastupat ću interese potrošača na svim područjima, posebice u telekomunikacijama koje su mi struka, ali i štititi prava obespravljenih korisnika nepoštenih bankarskih kredita.

I moja obitelj nasjela je na priču o povoljnim 'Švicarcima' o čemu sam prije gotovo godinu dana i pisao na blogu Večernjeg lista, a nedavno ponovno objavio na svojoj stranici www.lubura.eu. Znam da se mnogi danas srame priznati da su namagarčeni, ali ne treba nas biti sram. Jednostavno nije moguće biti stručnjak za sve i sve razumjeti - pa ne trebamo valjda biti stručnjaci za energetiku ako ugovaramo struju za doma, stručnjaci za telekomunikacije ako želimo imati telefon, ili stručnjaci za bankarstvo ako moramo ugovoriti kredit da bismo kupili stan. Upravo zato i služi cijela sila europskih propisa koji se tiču prava potrošača, a europske institucije i Europski parlament su ključna mjesta gdje se donose propisi koji nam određuju život.

Puno je tu još puno posla. Znate li da naša djeca jedu nekvalitetniju hranu od djece u zapadnim zemljama? Da, ta hrana isto izgleda, isto se zove, ali nije ista. Osim što je lošijeg okusa a plaćamo je jednako ili skuplje, moguće je i da zbog tko zna kakvih aditiva izaziva zdravstvene posljedice koje ćemo otkriti za desetke godina. Zato je važno u Europskom parlamentu i drugim institucijama inzistirati na unaprjeđenju propisa koji bi nas zaštitili od pohlepnih kompanija. Nažalost, oni koji su nas do sada trebali zastupati, nisu se baš iskazali. Nedavno je Savez udruga 'Potrošač' pozvao sve kandidate za Europski parlament da potpišu Deklaraciju o temeljnim interesima potrošača koja odlično pojašnjava brojne probleme potrošača, no na potpisivanju se pojavilo samo nekoliko kandidata. 

Osim nepravdi prema potrošačima, jedna tema me posebno dira. Naši otočani i ribari od kraja ove godine više neće moći koristiti tradicionalne ribarske alate. Ne radi se o njihovoj želji da nešto imaju besplatno kako to doživljava dio ljudi, pa i do sada su plaćali dozvole za tzv. mali ribolov, već o tome da su im propisana pravila koja su različita od onih koja imaju otočani drugih zemalja Europske unije. Nije ovdje samo riječ o tome da se zatire tradicija, nego se i ozbiljno narušava mogućnosti da se prehrane onako kako su to stoljećima radili njihovi očevi i djedovi. Recite što hoćete, ali meni nije normalno da čovjek s Lastova ili Mljeta ne smije više baciti mrežu, ni uz kakvu dozvolu, osim ako se tim poslom bavi profesionalno i svoj ulov prodaje. Nedavno sam bio gost udruge Otočni sabor gdje sam spoznao razmjere ovog pravila zbog kojeg će mnogi imati problema ukoliko se, a to je moguće, u Europi ne izborimo za promjenu ovih nepoštenih uvjeta. Kad već oni koji u Hrvatskoj o tome odlučuju nisu, moramo se u institucijama Europske unije izboriti za očuvanje tradicije i ista prava za naše ljude kakva imaju starosjedioci drugih primorskih europskih zemalja.

Nisam najpametniji i ne znam sve - tko će mi pomoći?

Ako mi ukažete povjerenje i date mogućnost da budem Vaš glas u EU, o stvarima u kojima nisam dovoljno stručan konzultirat ću se s onima koji znaju i koji su, kao i ja, i do sada zastupali naše interese. Tako ću surađivati sa stručnjacima Udruge Franak na području borbe protiv nepoštenog postupanja banaka koje se prema nama ponašaju onako kako im ne bi na pamet palo u zemljama odakle dolaze njihovi vlasnici, u nastojanju ostvarivanja veće privatnosti i nadzora nad policijom i tajnim službama i dalje ću kao i do sada surađivati s Centrom za mirovne studije, a u borbi za prava ljudi na otocima i uz obalu surađivat ću s Otočnim saborom. Molit ću pomoć i Savez udruga 'Potrošač', posebice u rješavanju problema o kojima znaju više od mene, a podršku mojoj kandidaturi iskazala je i udruga 'Hrvatski obrtnici i poduzetnici'.

Mislite da promjene nisu moguće?

Ako ste nezadovoljni postojećim stanjem i onima koje smo do sada birali, ne bi li bilo pametno svoj glas iskoristiti za promjenu? Ne bi li logično bilo da, umjesto ostanka doma, svoj glas 25. svibnja povjerite nekome tko se dokazao u borbi za prava građana i opće dobro? Na ovim izborima, osim pojedinih stranaka, možete izabrati i samo konkretnog čovjeka. Zato, iskoristite svoj preferencijalni glas i izaberite one koji su dokazali da im je opći interes važan. Promjene su moguće - sad je sve na Vama!

Lijep pozdrav i hvala,
Đuro Lubura - Vaš glas u EU

2020  Deklaracija   globbersthemes joomla templates